Myszy polne

Mysz polna to gryzoń o długości ciała od 8 do 11 cm. Sam ogon myszy ma długość mieszczącą się w granicach od 6 do 8 cm. Taka mysz może ważyć do 30 g. Jej grzbiet jest żółtorudawy. Na grzbiecie znajduje się również czarna smuga. Mysz polna jak sama nazwa wskazuje zamieszkuje przede wszystkim łąki, pola, a także lasy, parki i ogrody. W naszym kraju zamieszkuje praktycznie wszystkie regiony, północny po południe.

Mysz polna wykazuje się dużą aktywnością praktycznie przez całą dobę, niezależnie od pory dnia i nocy. Nie ma zdolności do wspinania się i skakania. Zamieszkuje płytkie i jednocześnie dość słabo rozgałęzione nory, które zresztą sama kopie. W okresie zimy lubi zamieszkiwać stodoły, zakopuje się w stogach zboża, kopcach ziemniaków i buraków. W ten sposób bardzo często wyrządza duże szkody w zapasach, dlatego też z reguły jest tępiona przez ludzi, a przede wszystkim właśnie przez rolników.

Mysz polna jest praktycznie wszystkożerna. Je nasiona, jagody, a nawet zdarza się zjadać owady. Okres rozrodczy ma miejsce w czasie od kwietnia do października. Ciąża myszy trwa od 21 do 23 dni. Jednorazowo może urodzić się do 9 młodych myszek. Mysz polna może żyć około 1,5 roku.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *